Cum scriem o știre de calitate

article1
Foto: abdreporter.ro

Video: ABC-ul presei, Știrea. Sursa: mediacritica.md

Zilnic, mii de oameni citesc ziare sau privesc televizorul pentru a afla ultimele știri. Știrile, așa cum sunt numite în întreaga lume, trebuie să le aducă oamenilor cele mai veridice informații, bazate pe fapte reale. Dar ce este o știre? Şi cum se realizează o știre profesionistă?

Manualele de jurnalism ne spun că știrea corectă este cea care prezintă o informație din minimum două surse independente, în care jurnalistul expune doar fapte, se exprimă simplu şi fără să-şi facă publică opinia personală.

Dar de unde un jurnalist își găsește subiectele de știre? Ne explică Diana Răilean, reporter la Radio Europa Liberă, Biroul din Republica Moldova:

„Suntem în centrul capitalei, într-o intersecție care pentru mulți pare banală. Nu și pentru jurnaliști, însă. Or, această intersecție este doldora de subiecte pentru știri. În spatele meu vedem fațada primului oficiu poștal din capitală. Ne amintim cu toții de anul 2011, când pereții acestui clădiri-monument istoric au fost demolați. Compania care a executat lucrările a spus că, în scurt timp, va restabili clădirea. Dar nu s-a întâmplat nimic de atunci. Un alt subiect. În fața mea este Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Îmi amintesc de anul trecut – statisticile erau foarte descurajatoare. Chiar sunt curioasă cum s-au schimbat acestea în 2016, după ce Republica Moldova a trecut printr-o criză economică și politică, aşa cum spun experții. În preajma ANOFM mi se deschide o altă priveliște. O mare de mașini parcate neregulamentar. Greu șoferilor, greu pietonilor. Mă întreb, oare la ce etapă este proiectul autorităţilor publice locale, al autorităţilor Capitalei, care promiteau o parcare subterana chiar in Piaţa Marii Adunări Naţionale?

Atunci când citim sau urmărim o știre, trebuie să fim atenți şi să vedem dacă jurnalistul a răspuns la întrebările pe care le-ar avea consumatorul știrii:

Cine? (este autorul evenimentului)

Ce? (s-a întâmplat)

Unde? (s-a desfășurat evenimentul)

Când? (a avut loc)

De ce? (s-a putut întâmpla)

Cum? (s-a desfăşurat)

O știre nu poate exista dacă nu a oferit răspuns la măcar primele patru întrebări

Totodată pentru o știre profesionistă contează independența și credibilitatea surselor, dar despre asta vom vorbi într-un alt material. O știre bine documentată este o știre veridică, o ştire care poate fi urmărită și recomandată altor consumatori de media.

Sursa: mediacritica.md