INTERVIU// Eugeniu Salcuțan, primar de Mereni: „Satul Mereni este o localitate deosebită de toate celelalte”

article1
Mihaela Culcinschi

Pe parcursul ultimilor ani, administrația satul Mereni din raionul Anenii Noi a inițiat mai multe proiecte care au contribuit la dezvoltarea întregii localități. Primarul satului Mereni, Eugeniu Salcuțan, oferă detalii, într-un interviu, despre experiența sa din ultimii șase ani de activitate.

  • Pentru început, spuneți-ne câteva lucruri despre dumneavoastră.

Sunt primar al satului Mereni deja al doilea mandat, deci din anul 2011. Am studii juridice, specializare în administrație publică, master în administrație publică. Probabil sunt unicul primar care lucrează pe profesie. Sunt căsătorit, am doi copii.

  • Care este sistemul de valori de care vă ghidați?

În general, într-o lume ca a noastră, fără valori, este foarte greu să-ți identifici uneori valorile, dar, dacă înțeleg corect întrebarea, m-am străduit întotdeauna să păstrez omenia, modestia, sinceritatea față de oamenii pe care îi servesc și care m-au ales în această funcție ca să le satisfac acele necesități de care au nevoie ca locuitori ai acestei localități. Ar mai fi careva valori foarte importante, poate pentru un administrator public, dar este foarte greu să le aplici în viață sau să le respecți atunci când vorbim despre Republica Moldova și sistemul ei sau felul ei de a fi. Mă refer la verticalitate. Este greu într-un sistem politic ca al nostru să fii un funcționar public cu o verticalitate extraordinară, să-ți expui opinia oriunde și oricând, pentru că asta costă și atunci când realizezi că asta poate costa localitatea pe care o conduci, oamenii care așteaptă anumite lucruri să se îndeplinească, uneori renunți la astfel de valori.

  • Este complicat să fii primar într-o localitate cu o populație atât de numeroasă, mai ales că mulți locuitori sunt veniți din alte sate, orașe și chiar țări?

Cu adevărat, Mereni este o localitate deosebită de toate celelalte. Toți șase ani de când activez în calitate de primar, tot mă străduiesc să identific specificul satului. Avem un sat foarte frumos, cu o populație extraordinară, cu oameni gospodari care iubesc să muncească. Nu este ușor, avem oameni foarte deștepți, iar atunci când conduci o localitate cu oameni deștepți, e dificil.  E greu și din cauza situației din republică și a condițiilor de trai ale populației. Când oamenii au un salariu decent, un loc de muncă, sunt mai buni, mai înțelegători, iar atunci când situația este inversă, oamenii, la figurat vorbind, mușcă din tot ceea ce reprezintă statul. Eu îi înțeleg, fac parte din acești oameni. Republica Moldova nu și-a conturat  încă un mecanism funcțional în gestionare treburilor publice și de aceea șchiopătăm sau șovăim.

  • Cum reușiți să împăcați viața de familie cu cea profesională?

Foarte greu și foarte rău. De  felul meu, sunt o persoană idealistă și asta  îmi provoacă un mare disconfort în lucru, eu mă axez întotdeauna  pe extreme. În toate reușitele mele ca primar  a avut de suferit familia, chiar și ora la care ofer acest interviu spune ceva. Este ora 20.00. După asta, mai am vreo 3-4 ore de lucru, dar am reușit să-mi văd copii, să le spun „Bună seara” și le-am pregătit și un cadou de Moș Nicolaie.

  • De când sunteți primar, care sunt cele mai mari realizări ale satului?

 În primul și în primul rând, am reușit să ajung la etapa în care mie însumi îmi place cum arată localitatea. Sigur că este loc de mai bine întotdeauna, dar dacă s-o luăm foarte pragmatic, eu consider o reușită extraordinară că am transformat  primăria într-o instituție funcțională. Dintr-un un colectiv de oameni care au venit să lucreze la primărie, astăzi avem specialiști și funcționari care în sfârșit știu locul lor în această instituție publică și își îndeplinesc corect funcțiile, știu importanța și rolul lor pentru societatea locală, ceea ce n-am întâlnit când am venit. Mă mândresc cu acest colectiv, sunt 11 doamne în care am toată încrederea și care au reușit să schimbe lucrurile. Sunt foarte muncitoare. Femeile întotdeauna au fost mai sensibile la anumite lucruri, mai asculătoare, mai responsabile față de atribuțiile pe care le au. În final, asta-i și situația în societatea noastră. Nu știu unde au dispărut bărbații. Într-o primărie, colectivul reprezintă 70 la sută din tot ceea ce faci. Am învățat din mers să lucrez în echipă, era un lucru nou și pentru mine. Acum am înțeles că o echipă contează și doar ea poate obține rezultate bune, unul singur nu faci nimic. În rest, pe plan social, avem destule lucruri realizate, dar nu cred că sunt cele mai cele... când oamenii vor avea tot de ce au nevoie pentru o viață decentă, atunci s-ar putea de spus că sunt realizări. Am realizat să acoperim câteva goluri. Avem grădinițe. M-am axat pe învățământ, am adus încondții cât de cât bune instituțiile de educație timpurie. În rest, drumuri, poteci, căi, apeducte, toate astea tot s-au realizat, nu ușor, dar este încă mult de lucru.

  • Care ar fi cele mai mari dificultăți cu care v-ați confruntat în calitate de primar?

Cea mai mare greutate a fost să întâlniesc mentalitatea oamenilor noști, mentalitatea poporului nostru și nu numai a merenenilor. Este cea mai mare problemă pentru un administrator sau un funcționar de stat, fiind că ne diferențiem foarte mult de societățile europene, de pildă.  Avem vizite de studiu peste hotare,  ca să vedem cu sunt gestionate treburile acolo, în orașele și satele din Europa. Ceea ce nu ne permite nouă să fim ca ei, este mentalitatea oamenilor. Sper că generațiile tinere vor schimba acest lucru. Bani sunt în Republica Moldova, doar că trebuie investiți corect. Oamenii trebuie însă să își schimbe mentalitatea.  Timpul, probabil, le va schimba pe toate. Păcat că nu voi putea fi atunci primar, mi-ar putea fi mai ușor și s-ar fi putut realiza de o sută de ori mai mult, dar asta e...  

  • În ce măsură s-au implicat tinerii în dezvoltarea satului?

Noi, în satul Mereni, avem tineri extraordinari. Ei îți organizează singuri activități, ceea ce nu este întâlnit în alte localități. Probabil că la oraș sunt diferite asociații obștești care se implică. Iată că tinerii noști nu au avut nevoie de diverse instituții non-guvernamentale care să poată organiza în anumite lucruri, ei s-au organizat singuri. O spun cu voce tare, sunt tineri care inspiră optimism.

  • Și în final, care sunt planurile pe următorii ani în satul Mereni?

Planurile pentru satul Mereni, desigur, sunt cele de dezvoltare, de atingere a acelui nivel de viață pe care și-l doresc locuitorii. Spre regret însă planurile acestei localități sunt foarte dependente de planurile Republicii Moldova, ca stat. Sunt diverse scenarii, sper că nu ne vor afecta grav.     

  • Vă mulțumesc!