Despre ceea ce ne doare…

   În ultimul timp, traversarea străzii a devenit un act de curaj pentru mine și pentru mulți alți chișinăuieni. Vorbesc despre traversarea regulamentară, atunci când semaforul ne indică cale liberă și ne aflăm pe marcajul pietonal. Nici în aceste condiții nu te poți simți în siguranță, căci șoferii noștri sunt imprevizibili, ignoră orice regulă elementară de circulație, pur și simplu nu respectă pietonii, care sunt și ei participanți la trafic. Pe șoselele din Chișinău se petrece zilnic un haos, generat de lipsa de respect, „graba” veșnică a tuturor și de nepăsarea oamenilor.

  Zilnic urmăresc zeci de încălcări ale regulilor de circulație (să fi urmat școala de șoferie, cu siguranță observam mai multe) și ulterior sunt martoră a mai multor accidente, care de multe ori au efecte letale. Trăind în Chișinău, nu poți fi scutit de astfel de scene de groază. Fiind involuntar martoră la aceste scene sunt cuprinsă de sentimente contradictorii: MILĂ și COMPASIUNE față de victime, FURIE și NEMULȚUMIRE față de nepăsarea și lipsa de responsabilitate a oamenilor și FRICĂ față de ziua de mâine, căci cunosc cu certitudine că oricine poate fi victima unui accident rutier.

   La intersecția străzilor Pușkin și Kogălniceanu se adună cei mai „grăbiți” șoferi. Uneori e o problemă să traversezi strada acolo, chiar atunci când semaforul indică culoarea verde pentru pietoni, șoferii ignoră în mod obraznic această regulă simplă, continuându-și traseul și înjurând pietonii care traversează strada în mod regulamentar.

   O mare parte din aleile din Chișinău sau transformat în locuri de parcare. În pofida faptului că există semnul care interzice parcarea,un șir întreg de mașini stau de-a lungul aleilor. Când văd asemenea situații, involuntar mă întreb: „Noi, pietonii, pe unde să mergem? “  Poate peste capotele lor, căci e imposibil să mergi fără a te înghesui printre mașini…. dar ce fac mămicile cu cărucioare sau persoanele cu dezabilități? Nu mai vorbesc despre parcatul chiar pe zebră, ceea ce este un fenomen des întâlnit la noi în țară. Toți șoferii trebuie să cunoască că este interzisă parcarea mai aproape de 12 metri de trecerea pietonală. Vina pentru haosul de pe străzile din Chișinău o poartă nu doar șoferii, dar și pietonii, care traversează strada în locuri neregulamentare și autoritățile publice, prin inacțiunea lor.

  A fi șofer e o mare responsabilitate. Odată ce te afli la volan, trebuie să  conștientizezi

că pe umerii tăi se află o mare responsabilitate, pe care nu o poți ignora vorbind la telefon în timp ce conduci, fardându-te, conducând în stare de ebrietate, depășind limita de viteză și alte gafe pe care le comit zilnic o mare parte a șoferilor din țară. Odată ce deții permis de conducere, trebuie să simți întreaga responsabilitate a statutului de șofer, deoarece o greșeală te poate costa o  viață de om.

    SFAT CĂTRE PIETONI: Nu tolerați încălcările șoferilor, semnalați-le autorităților și fiți participanți corecți la trafic!

    SFAT CĂTRE ȘOFERI: Respectați-vă colegii de trafic și fiți conștienți de faptul  că greșeala șoferului, aidoma greșelii medicului, poate curma viața unui om.