article1

Un nou an – noi aşteptări?

     Din clipa în care am hotărît să schimbăm ceva spre bine în viaţă, ne creăm un plan unic, plin de promisiuni, scopuri şi aşteptări, menit să ne motiveze în atingerea obiectivului dorit şi ne propunem o anumită limită temporală care ar desemna startul maratonului sub denumirea „O nouă viaţă”. Însă schimbările niciodată nu încep în aceeaşi zi. Conform tradiţiei nocive, metamorfozele întîrzie din cauza adicţiei umane la stilul de viaţă păgubitor din trecut şi de aceea le transferăm într-una. De cîte ori am auzit formulările „vreau să încep să slăbesc de luni” sau „las fumatul de săptămîna viitoare” şi am rămas fumători obezi? Şi iarăşi, totul se repetă în fiecare zi în timp ce noi continuăm să ne hrănim cu promisiuni de tot felul.

     Potrivit planului, „viaţa nouă” a Republicii Moldova trebuia să înceapă după Revelion, ca simbol a schimbărilor radicale şi de succes, atît de aşteptate şi dorite de toţi cetăţenii conştienţi ai ţării. Oricît de optimişti am fi, trebuie să recunoaştem – planul a eşuat. Am păşit cu stîngul în 2017 şi dovadă a acestei afirmaţii o serveşte însăşi persoana care a ţinut discursul la trecerea dintre ani, vorbesc de „alesul poporului”, Igor Dodon. „Acest an  îl vom păstra în memorie, el face parte din biografia fiecăruia dintre noi”, a declarat preşedintele şi în acest lucru nimeni nu poate să-l contrazică. Anul promite a fi intersant. Spre bine sau rău, dar în sfîrşit avem un conducător care poate face mai mult decît să acorde medalii. Avem un adevărat promotor al inegalităţii, prin încălcarea drepturilor umane, începînd cu acţiunile şi cuvintele spuse în cadrul campaniei sale electorale şi terminînd cu angajamentul său de a anula legea antidiscriminare pentru „păstrarea valorilor creştine”. Marioneta mafiei oligarhice a reuşit şi să promită anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi asta după ce 44,3% din populaţie s-au pronunţat pentru eurointegrare, arată datele unui sondaj realizat de Serviciul Independent de Sociologie şi Informaţii.

     Speranţa moare ultima, dar moare. Astfel poate fi descrisă situaţia RM la momentul actual. Ţara accelerează spre gaura neagră a instabilităţii, iar ziua de mîine pare a fi ascunsă sub voalul sumbru al neştiinţei. Cifrele emigrării cresc cu o viteză cosmică, iar corupţia demult este o normă. Poporul de obicei se linişteşte cu ideea că nu ne aflăm doar noi în aşa situaţie, mai ales după alegerea lui Donald Trump, om cunoscut pentru  caracterul său deosebit, de 42% din americani pe postul de preşedinte al Statelor Unite. Însă nu e corect să spui că „aşa-s vremurile”. Vremurile pot şi trebuie a fi schimbate spre bine de oameni devotaţi patriei sale. Acest om poţi fi chiar tu!