Terentie Carp, președintele CNTM: „Tinerii trebuie să conștientizeze că votul lor contează”

article1
sursa foto: diez.md

„Consiliul Național al Tineretului din Moldova a susținut în mod constant necesitatea susținerii participării tinerilor în procesele democratice de la orice nivel.  În contextul prezenței modeste la vot a tinerilor din cadrul scrutinului electoral din 30 octombrie 2016, CNTM consideră absolut necesar să vină cu o anumită poziție și apel către toți actorii vizați.

În anul 2015, Consiliul Național al Tineretului din Moldova a lansat Indexul de Tineret, în cadrul căruia, a atras atenția și asupra dimensiunii participării, care reflectă și participarea la vot. A indicat rata de participare la vot atât a adulților și tinerilor, cât și diferențierile dintre ele, la alegerile parlamentare din anul 2014 și alegerile locale din 2015. Situația nu este deloc îmbucurătoare, iar cu fiecare an aceasta se înrăutățește – numărul tinerilor care participă la alegeri este tot mai mic.

Acest lucru se întâmplă din motiv că acțiunile și programele de promovare a dreptului la vot se desfășoară în mod sporadic, separat și neprogramat. Organizațiile guvernamentale, sectorul asociativ și alte instituții responsabile trebuie să-și unească eforturile și să motiveze tinerii să participe la vot în mod constant și continuu prin promovarea unei educații a cetățeniei active, în special în perioada între alegeri. Educația cetățenească pro activă trebuie să fie o prioritate continuă a statului, în special a Ministerului Educației, Ministerului Tineretului și Sportului și a Autorităților Publice Locale. Pentru a avea un alt rezultat, e necesar ca aceasta să fie promovată activ, participativ, continuă și nu doar în timpul alegerilor.

Tinerii trebuie să conștientizeze că votul lor reprezintă o poziție pe care o iau. Indiferent de preferințele politice, motivele sau frustrările pe care le au, participând la vot reușesc să se facă auziți. Participarea nu presupune doar a merge și a aplica ștampila „Votat” în dreptul celui ales, ci și a monitoriza și a cere rezultate din partea acestora, chiar și după alegeri. Pe cât de banal ar suna, votul fiecăruia contează și deducem acest fapt și din istorie. Făcând o alegere, acest lucru demonstrează că tinerii sunt capabili să se impună și să obțină ceea ce-și doresc.

Încurajăm tinerii să fie activi și responsabili civic, prin participarea în toate dimensiunile vieții sociale și sperăm să îi vedem activ implicați și în cadrul scrutinului din 13 noiembrie 2016”, afirmă Terentie Carp, președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova.