Cezar Gavriliuc, directorul CIDDC: „Moratoriul la controalele de stat afectează drepturile copilului”

article1
sursa foto: facebook.com / Cezar Gavriliuc

„Problema exploatării copiilor prin muncă rămâne a fi una acută în R. Moldova. Copii sunt în continuare o forță de muncă foarte ieftină și ușor de utilizat și de profitat, mai ales că în societatea noastră foarte multe legi nu se respectă, iar acolo unde legile nu se respectă, copii sunt afectați în primul rând.
 
Moratoriul la controalele de stat, introdus de Guvern la începutul acestui an, spre exemplu, are o influență foarte mare asupra drepturilor copilului. Atâta timp cât organele de stat nu controlează cum se implementează legile, cei care pot să abuzeze de copii, o fac mult mai simplu. Când guvernul își propune să facă o acțiune, trebuie să evalueze cum acesta influențează drepturile copilului. Cu siguranță, când a fost aprobat moratoriul, nimeni nu s-a gândit la acest aspect.
 
Cadrul normativ reglementează strict procesul de angajare la muncă a minorilor, iar un nomenclator aprobat de Guvern acum trei ani indică expres muncile în care nu pot fi antrenate persoane cu vârsta de până la 18 ani. Dar, prevederile legislației privind antrenarea minorilor în munci interzise persoanelor cu vârsta de până la 18 ani rămân a fi literă moartă, dacă autoritățile nu au suficiente pârghii de monitorizare și contracarare a fenomenului.
 
O monitorizare efectuată pe un grup de copii din cadrul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) arată că de cele mai multe ori adolescenții sunt antrenați în muncă fără un contract legal, ce ar impune angajatorul să respecte regimul de muncă de 4-5 ore și condiții adecvate, care să nu afecteze sănătatea minorului. Adolescenți muncesc, de obicei, la cărat mortar, saci cu nisip în construcții, hamali la piață, deseori în timpul nopții, în agricultură și comerț, unde lucrează câte 10-12 ore pe zi”, afirmă Cezar Gavriliuc, directorul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova.