Copilărie cu gust de alcool

article1
Foto: Viorica Ceban

În Moldova, copiii încep să consume alcool încă din clasele primare, iar până ajung la maturitate cei mai mulți se îmbată cel puțin o dată. Cazurile de comă alcoolică sunt tot mai frecvente printre copii, în timp ce autoritățile nu au un mecanism clar de prevenire a cazurilor de acest fel.  Tentația e și mai mare pentru copii, atunci când la numai câțiva pași de școală se vinde la greu bere, coniac sau whisky.

Poză simbolLa 7 ani, în comă alcoolică

Lenuța, o adolescentă de 11 ani, a trecut printr-un episod de comă alcoolică pe când era în clasa întâi. A băut din sticla de rachiu lăsată pe masă de mama sa, iar apoi a ieșit din casă. Ar fi murit înghetată într-o râpă dacă nu o găsea un consătean. Mai târziu fata le-a povestit medicilor că voia să se încălzească, așa cum făcea mama ei. Femeia o bătea cu crizime, de fiecare dată când se îmbăta. Haine și mâncare avea numai dacă i le dădeau oamenii din sat. Puținii bani care veneau în casă erau cheltuiți tot pe băutură. Autoritățile s-au apucat să caute o soluție abia atunci când copilul s-a pomenit la un pas de moarte, pe patul de spital. Acum Lenuța se află în casa unui asistent parental profesionist, iar direcția asistență socială a cerut instanțelor ca mama fetei să fie lipsită de drepturi părintești.

În familia lui Ionel, un alt copil care a trecut prin comă alcoolică, băutura era servită numai la sărbători. Prima beție ar fi putut să se termine pentru copil cu moartea – a băutut rachiu la îndemnul unor prieteni din tabăra de odihnă, unde a mers în vacanța de vară. Experiența l-a costat câteva luni de spitalizare și probleme grave cu ficatul.

Cu sticla de coniac la școală

O altă adolescentă a fost nevoită să schimbe școală după ce, la vârsta de 14 ani, a fost diagnosticată cu intoxicație alcoolică. S-a întâmplat în timpul orelor. Fetei i se făcuse rău și a început să vomite. Speriați, profesorii au chemat medicii de la Urgență, care și-au dat seama imediat că eleva consumase alcool. Dovada - o sticlă de coniac găsită chiar în rucsacul adolescentei.  Ulterior, colegii au povestit că, în pauze, fata împreună cu alți doi amici din clasă mergea în preajma școlii ca să ia câteva „înghițituri de tărie” pentru a-și face dispoziție. 

La nici 3 ani, intoxicat cu alcool

Există și cazuri în care copii foarte mici au ajuns la spital cu intoxicație alcoolică. Un băiețel de 3 ani din Capitală a fost internat acum câțiva ani în stare gravă după ce a băut vin. Copilul, care  fusese lăsat fără supraveghere, a găsit o sticlă cu alcool și a băut până a căzut inconștient. Astfel de cazuri au loc frecvent, spun medicii. Victor Șcarevnea, șeful Secției primiri urgente la Centrul Mamei și Copilului ne-a relatat că în fiecare săptămână în această instituție este internat cel puțin un copil cu intoxicație alcoolică. În luna august au fost internați 4 copii cu o astfel de diagnoză, cel mai mic având 12 ani. „Copiii se întâlnesc, se distrează și acolo consumă alcool. Urmările pot fi foarte grave”, susține medicul.

„Trag un pahar de vin și după asta mă apuc de lucru”

În raionul Cahul, problema consumului de alcool printre copii este monitorizată în cadrul unei evaluări a stării sănătății populației în funcție de factorii de risc. Inițiativa aparține Centrului de Sănătate Publică (CSP) din raion. „Urmărim factorii de risc, inclusiv prin niște sondaje socio-medicale pe care le facem și în rândul elevilor din școli”, povestește Vladimir Lâsenco, șeful CSP Cahul. Specialistul susține că problema consumului de alcool și tabagismul este una acută în rândurile tinerilor: „Am constatat din răspunsurile care ne-au fost oferite că unele fete vin la școală cu sticluța de vin în geantă. Iar un elev din calasa a VII-a a scris în anchetă: «Eu vin de la școală, trag 1-2 pahare de vin și mă apuc de lucru»”.

Vladimir Lâsenco susține că de vină sunt tradițiile și legile permisive: „Exemplul maturilor e molipsitor. Când un copil vede că maturii din familie consumă alcool sau fumează, va face același lucru. Pe de altă parte, legea ar trebui să fie mult mai dură cu cei care comercializează alcool copiilor”.

„Să-i învățăm tradițiile, dar nu până la comă”

La rândul său, Galina Leșco, directorul Centrului prietenos tinerilor „Neovita” afirmă că în cazul copiilor și adolescenților alcoolul are efecte devastatoare, iar coma alcoolică lasă urmări grave pentru organismul copilului pentru tot restul vieții: „În perioada de adolescență, de creștere masivă, când structurile creierului nu sunt încă maturizate până la capăt și nici toate sistemele fermentative din organism nu sunt închegate, asta duce la  consecințe extrem de toxice și devastatoare în organism”.

Specialista spune că anume din acest motiv cazurile de comă alcoolică se întâmplă mai des printre copii comparativ cu maturii: „Astfel de cazuri sunt tot mai des semnalate de colegii noștri din raioane”. Ea susține că de vină este anturajul copiilor: „Să-i învățăm tradițiile, dar nu până la comă! Și la noi merge procesul de promovare a modului de viață numai restrictiv - Nu se poate și gata! Dar când spunem «Nu se poate», atunci nu lucrează”, concretizează  experta.  

Alcoolul generează pericole grave

Un alt pericol, potrivit specialistei, este că dacă nu este recuperat la timp, un adolescent care consumă astăzi alcool va deveni pe viitor un adult alcoolic. Totodată, consumul de alcool comportă și alte riscuri, cum ar fi sexul neprotejat, violurile, sarcinile nedorite: „Se întâmplă cazuri de violență, că fetele au fost la hram în satul vecin, o șezătoare sau o zi de naștere, unde a fost și alcool. De aici apare uneori sexul neprotejat, uneori violent, uneori forțat, uneori semiconștient, cu consecințele pe care le pot avea - și infecții, și sarcină precoce etc”, spune Galina Leșco.

VIDEO// Interviu cu Galina Leșco, directorul Centrului prietenos tinerilor „Neovita”


Specialiștii afirmă că o soluție ar fi să se impună sancțiuni mult mai dure pentru cei care vând alcool copiilor. „În toate raioanele se pune această întrebare – se comercializează băuturile alcoolice în preajma școlilor, în discoteci”, adaugă directorul de la „Neovita”.

Nu avem specialiști destui

Autoritățile din raioane spun că nu au prea multe soluții atunci când apare problema consumului de alcool printre copii. Familiei, Orhei afirmă că de multe ori asistenții sociali, primarii sau cadrele didactice nu știu cum să acționeze atunci când un copil are probleme legate de consumul de alcool: „Nu poti să acuzi omul – să-i spui în față că tu ești alcoolic. Este un subiect foarte sensibil și trebuie să fie oameni foarte bine pregătiți. Încercăm să le explicăm copiilor toate riscurile, dar e complicat pentru că trebuie sa fii specialist”.

Funcționarul ne povestește că nu a avut prea multe soluții la îndemână în cazul unui adolescent de 14 ani, care locuia împreună cu bunicul său. Copilul a avut prima experiență de consum de alcool încă pe când era în clasele primare, fugea de acasă, iar dacă cineva încerca să  îl convingă să renunțe la pahar, amenința că își pune capăt zilelor, spune Ion Racu. Adolescentul a fost plasat la un centru comunitar, a fost o zi la școală, după care s-a întors acasă. Ion Racu consideră că vina o poartă autoritățile locale, care ar trebui să întreprindă măsuri mai drastice în privința celor care vând alcool minorilor: „Le spun primarilor să ia măsuri pentru că ei sunt autoritatea tutelară, să nu permită ca barurile să activeze în apropierea instituțiilor de învățământ și până la ore foarte târzii, dar ei spun că deciziile aparțin consiliilor locale”.

La bar,  lângă școală



Pe parcursul anului 2015, angajaţii Poliţiei au încheiat 89 de procese-verbale  pentru comercializare cu amănuntul a băuturilor alcoolice copiilor. Totodată, agenții constatatori au inițiat 40 de proceduri contravenționale pentru aducerea minorilor în stare de ebrietate.  Chiar dacă un regulament al Ministerului Afacerilor Interne interzice comercializarea băuturilor alcoolice în preajma școlilor, prevederea este încălcată, în special în Chișinău. Mai multe licee din centrul Capitalei au în preajmă unul sau mai multe localuri în care se comercializează băuturi alcoolice. În unele cazuri, intrarea în bar e la numai doi pași de la intrarea în instituțiile de învățământ. 

Copiii nu sunt incluși în statisticile oficiale privind alcoolismul

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că tot mai mulți copii se alcoolizează de la vârste fragede, în timp ce statisticile Dispensarului Republican de Narcologie nu înregistrează mai mult de câteva zeci de cazuri de acest fel în fiecare an. Directorul centrului, Mihai Oprea, recunoaște că în realitate numărul copiilor care au probleme cu alcoolul este mult mai mare, dar că, spre deosebire de maturi, adolescenții nu sunt luați la evidență de medicii narcologi. Cel mai tânăr consumator de alcool înregistrat de dispensar avea doar 10 ani.

VIDEO// Interviu cu Mihai Oprea, directorul Dispensarului Republican de Narcologie


„Copiii și adolescenții nu manifestă semne evidente de boală, dar este pericolul ca peste 2-3 ani de consum mai mult sau mai puțin sistematic ei să devină dependenți de alcool”, spune specialistul. Singura soluție pe care o are Dispensarul de narcologie este ca adolescenții cu probleme să se afle mereu în vizorul psihologului școlar: „În fiecare instituție școlară din țară trebuie să existe un psiholog. Copiii care manifestă comportamente delicvente trebuie incluși în programe educaționale și de profilaxie în scopul dimunuări consumului și restabilirii unui comportament inofensiv din punct de vedere narcologic”. În același timp, potrivit datelor oficiale, numărul psihologilor școlari este mult sub cifra instituțiilor școlare din țară. Deficitul de cadre e mai acut mai ales în școlile din sate, anume acolo unde se atestă cele mai multe cazuri de consum de alcool în rândul copiilor.

Majoritatea s-a îmbătat cel puțin o dată în viață



Un studiu de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă școlară în Republica Moldova, lansat în 2014, arată că fiecare al treilea copil de 11 ani a consumat alcool cel puțin o dată în viață. În rândul celor de 13 ani, astfel de experiențe a a avut fiecare al doilea, iar în cazul celor de 17 ani, cifra se apropie de suta de procente. Fiecare al zecelea respondent de 11 ani și fiecare al patrulea de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață.

Caută despre alcool pe Internet

Copiii caută des informații despre alcool pe internet, arată un raport al companiei de securitate informatică Kaspersky Lab. Astfel, în 9 la sută din timpul petrecut pe Internet, copiii caută informaţii despre alcool, droguri şi tutun. Cele mai multe semnale de alarmă sunt, potrivit cercetării,  în Marea Britanie (25%) și Germania (23%).

Poză simbol

Fruntași la băut

Moldova se află pe locul doi în lista țărilor în care se consumă cel mai mult alcool în rândul populației adulte, conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, la începutul anului curent în instituţiile narcologice din țară se aflau la evidență peste 46 mii de bolnavi de alcoolism cronic și 583 de bolnavi cu psihoze alcoolice.

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Advocacy for Child Rights” desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) cu suportul UNICEF Moldova. Opiniile exprimate pe acest site aparţin autorilor şi editorilor şi nu reflectă neapărat politicile sau viziunile UNICEF.