article1

În Moldova timpul se oprește

 Acum 25 de ani am ajuns a ne numi o țară „independentă”. Conform aricolului 1 din Constituția R.Moldova: „(1) Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(2) Forma de guvernămînt a statului este republica.

(3) Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

„Unitar și indivizibil”?  Atâta timp cât Transnistria se afirmă ca stat separat cu propriu președinte și capitală, Constituția deja este încălcată. „Limba moldovenească - limba de stat”. De ce oare americanii nu declară că vorbesc limba „americană”?

Totuși am ajuns a fi sclavii „sistemului” și de douăzeci și cinci de ani am obținut o mulțime bine dresată, care va executa comenzile celor care plătesc. „Guvernanți ce nu știu a guverna”, de un sfert de veac batem pasul pe loc, a progresat, cred eu, doar corupția, care ca fenomen a depășit și principiile morale ale funcționarilor, s-au închis fabrici, au plecat oamenii, lăsând aici doar speranțele și visele lor. Dacă în ’90 populația de pe teritoriul Moldovei număra în jur de 4,5 milioane, în prezent cred că avem sub 3,5 mln. dar nici autoritățile nu ne pot da un număr exact. Avem nevoie de schimbare, șansa de a modifica ceva deja am pierdut-o pe 13 octombrie, trebuie să ne mobilizăm, sa fim uniți, că doar așa ei nu ne vor putea învinge. Avem nevoie de oameni competenți, trebuie să luptăm cu penița, deoarece bărdița va putea fi folosită împotriva noastră, să nu încălcăm principiile fundamentale ale democrației, să dăm dovadă de curaj, iar moartea să fie dușmanul lor. Răscoala noastră să le fie coșmar.

Să încercăm să pornim ceasornicul ce va bate neîncetat în concordanță cu mișcarea noastră spre un alt viitor!