„Familia sănătoasă este familia fără violenţă”, o campanie de suflet a Centrului„La Strada”

article1
sursa foto: La Strada

Începând cu luna noiembrie 2009, Centrul Internaţional „La Strada” desfăşoară o campanie naţională de sensibilizare a populaţiei cu genericul „Familia sănătoasă este familia fără violenţă”. Susţinută de parteneri internaţionali şi naţionali (Fondul ONU pentru Populaţie, Misiunea în Moldova a OSCE, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei), campania şi-a propus să cultive ZERO TOLERANŢĂ faţă de fenomenul violenţei în familie şi să promoveze un nou serviciu – Telefonul de Încredere 0 8008 8008.

„Prin campania de sensibilizare „Familia sănătoasă este familia fără violenţă” ne-am propus să încurajăm femeile care suferă de violenţă în familie să-şi învingă frica, ruşinea şi să se adreseze specialiştilor, inclusiv apelând la Telefonul de Încredere al Centrului nostru. Este important ca femeile abuzate în familie să ştie că nu sunt singure şi pot conta pe ajutorul specialiştilor”, precizează Daniela Misail-Nichitin, preşedintele Centrul International „La Strada”. „Moldova are o lege bună de prevenire şi combatere a violenţei în familie, rămâne să fie asigurată aplicarea ei în practică. Potrivit unor studii efectuate de Consiliul Europei, cheltuielile pentru tratarea consecinţelor violenţei în familie sunt mult mai mari decât cele necesare prevenirii acestui flagel”, consideră şi Eugenia Benigni, consilier în cadrul Programului combaterii traficului de fiinţe umane şi gender, Misiunea OSCE în Moldova.

De altfel, o analiză globală privind amploarea violenţei în familie arată că de la o cincime până la un sfert din femei sunt supuse violenţelor fizice cel puţin o dată în timpul vieţii, iar mai mult de o zecime din femei au trăit experienţe sexuale prin utilizarea forţei. Conform studiilor efectuate în mai multe ţări, între 12% şi 15% dintre femei au fost supuse abuzurilor în familie după ce au împlinit 16 ani. Mai multe detalii despre campanie puteți citi aici.