„Aici nu se pune mâna”, campanie implementată în toate grădinițele din republică

article1
Sursa : captura youtube.com

„Aici nu se pune mâna” este o campanie de combatere a abuzului sexual asupra copiilor adresată părinților, educatorilor și îngrijitorilor de copii mici cu vârsta cuprinsă între 0-7 ani. Campania își propune combaterea violenţei sexuale asupra copiilor și face parte dintr-o campanie mai amplă „ONE IN FIVE”, finanțată de Consiliul Europei. În Republica Moldova, această campanie este desfăşurată de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Fundaţia Nobody’s Children (Polonia), cu suportul Fundaţiei OAK şi Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Scopul principal al campaniei este creșterea nivelului de implicare și acțiune necesare pentru oprirea abuzului sexual asupra copiilor. Prin această campanie, CNPAC și Consiliul Europei își propune să furnizeze instrumentele necesare pentru ca instituțiile publice, rețelele profesionale, cadrele didactice, societatea civilă, părinții și copiii să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea și stoparea abuzului sexual asupra copiilor.

Violenţa sexuală asupra copiilor este o problemă complexă care se răspândeşte în mod alarmant atât în ţara noastră, cât şi la nivel global. Datele statistice arată că aproximativ unul din cinci copii din Europa este victima unei forme de violenţă sexuală, iar în 80 % din cazuri, agresorul este o persoană cunoscută din anturajul copilului.

60 % dintre părinţi nu discută cu copiii lor despre prevenirea abuzului sexual, iar 55 % dintre părinţii care discută pe acest subiect, consideră comunicarea foarte dificilă. Aceasta este una din concluziile studiului „Cunoștințele părinților cu privire la abuzul sexual şi educația copiilor mici”, realizat în anul 2015 de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS, la solicitarea CNPAC.

„Un copil nu este niciodată prea mic pentru a învăța cum să deosebească grija din partea adulților de comportamentele care îi pot dăuna. Este important ca părinții, îngrijitorii și educatorii să înțeleagă că prevenirea și protecția copiilor este responsabilitatea lor, să aibă abilități dezvoltate de comunicare cu copiii pe teme sensibile și să fie persoane de încredere pentru aceștia atunci când este cazul”, afirmă Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC.

În cadrul campaniei „Aici nu se pune mâna”, organizatorii îşi propun să aibă o rezonanţă puternică în cele 1440 de grădiniţe din Republica Moldova, oferindu-le instrumente necesare pentru ca educatorii, părinţii și copiii să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea și stoparea abuzului sexual asupra copiilor. Detalii despre campanie puteți găsi pe pagina web a CNPAC.