Ana Revenco, directoarea Centrului „La Strada”: „Protecţia copiilor, un deziderat doar pe hârtie”

article1
sursa foto: REL

„Nu voi exagera spunând că de mai mult timp, noi, ca apărători ai drepturilor omului, trăim un sentiment ambiguu când suntem puşi în situaţia să apărăm copilul nu doar de cei care i-au provocat rău abuzându-l şi exploatându-l, dar şi de autorităţile statului care utilizează pârghiile oficiale cu care au fost investite pentru a „rezolva” cazul, iar astfel blamează şi învinuiesc copilul de cele întâmplate. Lipsa de reacţie sau abordarea formală în cazurile de abuz asupra copiilor este caracteristică tuturor instituţiilor statului abilitate să intervină. Anterior au adus în atenţia opiniei publice mai multe cazuri care demonstrează că exemplele de injustiţie la adresa copiilor nu sunt cazuri izolate, ci denotă o continuă abordare sistemică greşită.

Toate acestea se întâmplă  în condiţiile în care, în 2016, se împlinesc 16 ani de când Republica Moldova a ratificat Protocolul de la Palermo, privind pre­venirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special al femeilor şi co­pi­i­lor. În acelaşi timp, au trecut deja peste zece ani de la ratificarea de către autorităţile de la Chişinău a Convenției de la Varșovia – Convenția Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe uma­ne. La fel, în 2012, Republica Moldova a ratificat şi Convenţia de la Lanzarote, privind protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, ca să nu mai amintim despre Convenţia cu privire la Drepturile Copilului.

Chiar dacă s-au schimbat mecanisme, s-au investit bani, s-au dedicat mii de ore pentru școlarizarea specialiștilor în domeniu, acţiuni  pe care comunitatea internațională anti-trafic şi de protecţie a drepturilor copilului le-a apreciat drept modele pozitive pentru regiune,  mecanismele de monitorizare ale aceloraşi instituţii internaţionale au subliniat clar de-a lungul anilor faptul că în sectorul justiţiei corupţia sporeşte, dar şi în cazul altor instituţii de resort protecţia copiilor rămâne a fi un deziderat asumat doar pe hârtie”, susține Ana Revenco, directoarea Centrului „La Strada”.